Pagina laatst bijgewerkt op: 12 Apr 2018

Veerse Ceilidh opnieuw groot succes

 

Op 5 oktober 2012 en 29 november 2013 organiseerde de Stichting Veere-Schotland, die de eeuwenoude historische banden tussen Veere en Schotland in ere probeert te houden, een ‘ceilidh’. 

 

Veere heeft vroeger verschillende Schotse Natiehuizen gehad, waar Schotse reizigers onderdak konden vinden en maaltijden gebruiken. Ook werden er feesten gevierd. In 1764 klaagde een buurman van het Schotse Natiehuis aan de Kaai dat hij dikwijls in zijn nachtrust gestoord werd door ‘het dansen, springen, spelen en het geweld dat daar in komt voor te vallen.’ Zover heeft de Stichting het niet laten komen, maar tijdes de ceilidhs heeft zij toch oude Schotse sferen kunnen laten herleven. 

 

 

Ceilidh (spreek uit: ‘keelie’) is een oud Schots woord uit het Gaelic en betekent ‘op bezoek gaan’ of ‘bij elkaar komen’. Tijdens de lange Schotse winteravonden werden er bij flakkerend kaarslicht in schuren en keukens nieuwtjes en verhalen verteld, liedjes gezongen, raadsels en moppen uitgewisseld, er werd muziek gemaakt, gedanst en natuurlijk gegeten. In de 20ste eeuw is op veel plaatsen in de Angelsaksische wereld de ceilidh weer nieuw leven ingeblazen. 

 

Ook de Stichting Veere-Schotland probeert deze traditie in stand te houden. De Struyskelder, de sfeervolle kelder van de voormalige Schotse Huizen, was die avond in 2012 afgeladen vol met voornamelijk Veerenaren en enkele Vlaamse toeristen. Het speciaal samengestelde menu bevatte typisch Schotse gerechten als cock-a-leekie, boxty bread, relishes en granites waarin whiskys waren verwerkt. De muziek werd verzorgd door de band van Jules Bitter, befaamd op het gebied van folkmuziek

 

 

 

 

 

 

De Schotse traditie van storytelling werd voortgezet door Jhr. Leonard Den Beer Poortugael, die enkele prachtige Veerse verhalen op zijn geheel eigen wijze ten gehore bracht. Natuurlijk waren onze ‘house piper’ Fonny van Dun en ‘drum major’ Elvire Claes ook van de partij, met hun uniforms in de Veere District Tartan. Fonny wist op enthousiaste wijze veel te vertellen over de kilt en toebehoren.

 

In 2013 vond het feest plaats in Het Waepen van Veere (zie foto). Gastheer Bram-Pieter Poppe en zijn koks trakteerden ons op dé Schotse schotel bij uitstek, nl. haggis met neeps en tatties, dat is een lamsgehaktschotel, geserveerd met aardappels (‘tatties’), reepjes koolraap (‘neeps’), rode kool en appelmoes. Ook aan een vegetarische variant was gedacht. Het menu viel bij de ruim 40 gasten bijzonder in de smaak! De muziek werd verzorgd door Windbroke, een akoestische folkband met Zeeuwse wortels (zie foto hieronder) en door piper Bill Dobson.

 

     

 

Ook die avond was er opnieuw een loterij (‘sweepstake’) waarbij leuke Schotse snuisterijen te winnen waren. Veerse ondernemers droegen bij aan het prijzenpakket (zie foto hierboven).  

 

 

Met dank aan: Hans Vogels en Corjan Hoogerheide (De Struyskelder 2012), Bram-Pieter en Barbara Poppe (Het Waepen van Veere 2013), Jan Mosmans (De Schapekop) en Dorothée Sybenga (Atelier De Veerse Ruit) voor de sponsoring (in natura) van beide sweepstakes tijdens deze gezellige avond. De Veerse ceilidh is elk jaar weer een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!  

 

 

 

 

TOT ZIENS | DIA LEAT | GUIDBYE | SEE YE LATER!