Pagina laatst bijgewerkt op: 08 Jan 2019

Veere District Tartan weer verkrijgbaar

 

 De Veere District Tartan is speciaal ontworpen voor Veere en staat officieel geregistreerd in The Scottish Register of Tartans, http://www.tartanregister.gov.uk/tartanDetails.aspx?ref=4446 en http://www.tartans.scotland.net/tartan_info.cfm@tartan_id=3950.htm 

 

Een tartan is de geruite wollen stof waar de Schotse kilt van wordt gemaakt. De Kelten droegen al geruite kleding en de goede kwaliteit van Keltische stoffen was bij de Romeinen bekend. 

 

Oorspronkelijk hoorde elke ruit waarschijnlijk bij een bepaalde streek, en werd deze geassocieerd met een wever of weversfamilie die daar woonde. Later hoorde elke ruit bij een bepaalde Schotse clan. De clans lieten door de wever een ruit ontwerpen, die vervolgens werd geregistreerd. Veere heeft geen clan-tartan, maar een district-tartan, omdat deze een gebied betreft en geen familie.

 

In 1999 heeft Dorothée Sybenga-Botje de Veerse tartan ontworpen. De ruitstof is gewoven in de kleuren zwart, wit, geel, groen en blauw. Het zwart en wit zijn afgeleid van het wapen van het geslacht Van Borsele (lange tijd de ambachtsheren van Veere), nl. in sabel (=zwart in de heraldiek) een dwarsbalk van zilver (=wit). Dit zijn inmiddels de kleuren van de stad Veere geworden en ze worden onder meer toegepast in het schilderwerk van gemeentelijke gebouwen (b.v. de luiken van het stadhuis). Ook de plaatselijke voetbalclub gebruikt de kleuren zwart/wit. De andere kleuren zijn terug te vinden in het logo van de nieuwe gemeente Veere, en verwijzen naar typerende aspecten van het Walcherse landschap: blauw voor de lucht en de zee, het geel voor strand en koren, en het groen voor de weilanden en de bossen. 

 

De ‘house piper’ en ‘drum major’ van Veere, Fonny van Dun en Elvire Claes, die regelmatig Schotse evenementen opluisteren, zijn gekleed in een Veere District Tartan uniform. www.doedelzak.be.